Lányi György
Gyuri bácsi

 

Lányi György vagyok 1957. október 27.-én születtem Budapesten.
Hat éves koromtól zongorázni tanultam 6 éven keresztül, majd zenei érdeklődésemet a beatzene kötötte le, így 13 éves koromban gitározni tanultam.A II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végzett tanulmányaim közben, 17 évesen ismerkedtem meg a népzenével. Elragadott a magyar népzene őszintesége, egyszerűsége, tisztasága, hihetetlen módon hatni tudott az érzelmeimre.
Először kontrázni tanultam ifj. Csoóri Sándortól, majd tanácsára Erdélybe utaztam, és az ott élő zenészektől igyekeztem elsajátítani a hangszeres játéktechnikát.Mivel ez idő tájt, a gimnázium elvégzése után fogtechnikus lettem, nehezen lehetett összeegyeztetni a sok gyűjtőutat a munkámmal, úgy döntöttem, hogy csak a zenéléssel foglalkozom.1976-ban alapító tagja voltam a TÉKA együttesnek, melyben a mai napig is muzsikálok. 1977-ben elnyertük a „Népművészet Ifjú Mestere” címet.Ebben az évben kezdtem el dudálni, és beiratkoztam a Till Otto és Béres János által vezetett Óbudai Mókus utcai zeneiskola, akkor alakult duda tanszakára, melyet ifj. Csoóri Sándor vezetett. Itteni tanulmányaim közepette alakult meg az önálló Óbudai Népzenei Iskola, ahol felkértek tanárnak. A duda és a kontra tanszakot vezettem 17 évig, kb. 200 együttes magalakulásában segítettem, és közel 400 növendékem volt.1980-tól az Állami Népi Együttes zenekara voltunk.
Újságot adtunk ki, melyben a fiatalok számára értékes tudásanyagot közöltünk a magyar népművészetről.19 évig tartottunk Téka Tábort, mely már legendás hírűvé vált, a táncházaink a leglátogatottabbak voltak.A Magyar Tudományos Akadémia és a Zenetudományi Intézet magán gyűjtői vagyunk.Zenei munkásságunkért, gyűjtő munkánkért a „Magyar Művészetért” kitüntetésben részesültünk, valamint az Erdélyi Világszövetség, az
„Erdélyi Becsületrend Rubinját” adományozta. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehettem át, a magyar népzenei kultúra átörökítését szolgáló, több évtizedes, magas színvonalú zenészi és zenepedagógusi pálya elismeréseként. 2023-ban a Táncház Egyesület, a Táncház Érmét ítélte meg, a táncházmozgalom érdekében kifejtett sok évtizedes munkámért, majd szintén ebben az évben, a Téka együttessel a Magyar Örökség Díjat nyerhettük el, a népzenei, oktatási és közösségépítő szolgálatunkért.

A világ majd minden részén Japántól, Kínán, Indián, Európán keresztül Amerikáig és Ausztráliáig képviseltük a magyar kultúrát.

27 lemezt készítettünk, számos más lemezeken közreműködünk zenésztársaimmal, mindig arra törekedve, hogy a magyar népművészetet megőrizzük, népszerűsítsük, terjesszük, különösen figyelve arra, hogy a legeredetibb módon tolmácsoljuk másoknak, az öreg mesterektől tanult muzsikát.

Népzenei sorozatot indítottunk „Mestereink” címmel, ahol már meghalt zenészek muzsikáját adtuk ki, vagy a még élők játékát örökítettük CD lemezre, tisztelegve előttük.

1992-ben beiratkoztam a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, ének-zene, népzene szakra, amit másfél év elvégzése után abbahagytam.

1985-2002-ig az Óbuda Népzenei Iskolában, majd az Ürömi József nádor Általános és Művészeti Iskolában tanítottam, jelenleg csak az Óbudai Waldorf Iskolában tanítok 1995 óta.

Feleségem, Lányiné Berán Anna tanítónő. Fiam Péter, az Óbuda Waldorf Iskolában végzett, ott is kezdett a legelső osztályban Szecsődi Attila osztálytanítónál. A piliscsabai Pázmány Péter Egyetem történelem-lengyel szakán végzett. Krakkóban is tanult, majd állást kapott, jelenleg ott is él feleségével. Eszter lányom szintén az Óbudai Waldorf Iskolába járt Buchwald Magdi néni osztályában, majd elvégezte a Kodolányi János Főiskola turizmus-vendéglátás szakát. Nagyon sokat köszönhetek nekik, hiszen ők biztosították a hátteret ahhoz, hogy muzsikálhassak, taníthassak és a művészethez oly fontos lelki nyugalmat megkaphassam.

Célkitűzésem, hogy a felnövekvő nemzedékben rejlő muzsikálási vágyat fenntartsam, valamint megismertessem Őket a magyar népi kultúra kimeríthetetlen kincstárával.

 

Budapest, 2023. október 07.

 

Lányi György
népzenész

 

E-mail: teka.alapit@gmail.com

 

Skype: gyurkedli

Tel.: mobil:  +3630/9701547

14 393 megtekintés